Psikoterapi; kişinin kendini anlaması, farkındalık kazanması, problemlerini tanımlayıp çözüm yolları üretebilmesi, çevresiyle uyumlu ve sağlıklı bir iletişim halinde olması ve kendini geliştirmesi için uzman kişilerce verilen profesyonel yardım sürecidir.
Terapi süreci kendinizi keşfedip duygu durumunuzu kavramanıza ve içsel değişimlerinizi fark etmenize yardımcı olacaktır. Kimi zaman bu süreç yoğun duygularla başa çıkmanızı gerektiren sancılı bir süreç haline gelebilir, edindiğiniz farkındalıkların bazısı canınızı acıtabilir ancak bunların iyileşebilmek için gerekli olduğunu unutmamanız gerekir.
Ayrıca kişisel problemlerinizi bir başkasına anlatmak huzursuz edici bir fikir gibi gelebilir ancak sağlığınızı derinden etkileyen konular hakkında alacağınız bir uzman desteği ile problemlerinizle çok daha kolay başa çıkabilirsiniz.
Psikoterapi kişilerin;
- Hayatın zorlukları karşısında kendilerini daha güçlü hissetmelerine
- Gelişimlerine engel olan davranışları değiştirmelerine
- Kendilerine, başkalarına veya hayata dair mevcut olan olumsuz düşünce kalıplarını fark edip çözümlemelerine
- Kaygı temelli rahatsızlıklarından kurtulmalarına
- Korku, öfke, yas gibi güçlü duygularla başa çıkabilmelerine
- Problem çözme yeteneklerini geliştirebilmelerine yardımcı olur.
PSİKOTERAPİ KİMLER İÇİNDİR?
Psikolojik rahatsızlıklar, ülkemizdeki çoğu insana göre delilik ile eş anlamlıdır. Psikolojik hizmetlerden yararlanma veya ilaç kullanma fikrine sıcak bakılmaz. Kuşkusuz, değişen zamanla birlikte bu bakış açısında bazı kırılmalar olmadı değil ancak yine de büyük bir çoğunluğun hala bu bakış açısıyla hareket ettiği de bir gerçek.
Günün birinde toplumumuzun tüm bu önyargılardan kurtulacağına olan umudumu korurken sizlerin de şunu unutmamasını diliyorum: Psikoloji bilimi normal veya anormalle ilgilenmez. Bir ruh sağlığı çalışanı için her şey normaldir. Olasıdır, olabilir. Bizler yargıda bulunmak yerine, olanın birey üstündeki etkisini yani içsel dinamiklerini inceler, anlamaya çalışır ve tedavi/destek talebi varsa yardımcı oluruz. Bir psikolojik rahatsızlığınız varsa eğer acaba deliriyor muyum diye endişelenmeyin ve bir ruh sağlığı uzmanına başvurmaktan çekinmeyin. Çünkü bu durumun dişi ağrıyan birinin diş doktoruna gitmesinden hiçbir farkı yoktur.
Son olarak “psikoterapi deliler için değil, insanlar içindir!”
Leyla Sönmez
Klinik Psikolog
İbni Sina Tıp Merkezi
İletişim: (0216) 518 0 900
info@ibnisina.com.tr